DE GUPPY
 Familie: Poeciliidae (levendbarende tandkarpers) 
Latijnse benaming: Poecilia reticulata (syn. Lebistes reticulatus) 
Nederlandse benamingen: Guppy, miljoenenvisje, muskietenvisje

Oorsprong 
De guppy is oorspronkelijk afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika (Brazilië, Barbados). Vroeger werd ze ook ingezet als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen malariamuggen. Ze passen zich zeer goed aan, aan de waterkwaliteit en zijn zelfs als in puur zeewater aangetroffen. 

Kenmerken 
De mannetjes bij de guppy hebben een getransformeerde aarsvin als voortplantingsorgaan, ook wel "gonopodium" genoemd. De mannetjes zijn ook kleiner en slanker dan de vrouwtjes. Ze zijn ook veel kleurrijker over het gehele lichaam en hebben een indrukwekkende staartvin. De gemiddelde lengte van een guppymannetje is 5-6cm.

Verzorging:
Guppy's zijn weinig eisende visjes en kunnen gemakkelijk in een kleiner aquarium gehouden worden. U dient er ook voor te zorgen dat de watertemperatuur tussen de 17 en de 27 C° blijft. Ook wat betreft de voeding zijn guppen geen moeilijke klanten,  op een menu bestaande uit droogvoer en af en toe wat rode muggenlarven, watervlooien en artemia  doen guppy’s het uitstekend. Let er goed op dat u de guppy’s niet teveel voert, dit is bijzonder schadelijk voor de waterkwaliteit . De visjes moeten het voer dat u geeft binnen 3 minuten opeten. Doen ze dat niet dan voert u teveel.

Gezelschap
Guppy's zijn rustige en verdraagzame visjes tegenover soortgenoten en andere aquariumbewoners en kunnen bijgevolg ook prima in een gezelschapsaquarium gehouden worden. Ze zwemmen in alle waterlagen rond, maar meestal zitten ze in de bovenste waterlagen. Het is ook aan te raden om altijd meer vrouwtjes dan mannetjes te houden, omdat de mannetjes voortdurend pogingen ondernemen om met de guppywijfjes te paren.

Kweek:
Guppy's zijn zeer vruchtbare visjes, daarom worden ze soms ook wel "miljoenenvisje" genoemd. Een guppywijfje kan uit een enkele paring 10 - 70 jongen voortbrengen. De guppy behoort tot de familie van de levendbarenden, dit wil zeggen dat het wijfje geen eieren afzet, maar dat ze de jongen "levend baart". De jonge visjes, niet groter dan een speldenkop, kunnen dadelijk na de geboorte voor zichzelf zorgen en eten gewoon vlokvoer of pas uitgekomen artemia 

Kweekvormen 
Guppen onderscheiden zich in kleur, maar ook in de vorm van de staart.  Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten guppen, en wanneer men enkele guppen met verschillende kleuren bij mekaar zet in een gezelschapsaquarium komen er vanzelf wel enkele kruisingen tot stand.